lauantai 3. syyskuuta 2016

Taidetta, tunteita ja tyrskyjä

(Alla toimitukselle lähettämäni teksti kisapäivästä kokonaisuudessaan, josta julkaistiin vain osa Raumalaisen verkkolehdessä 1.9, sekä painettuna 3.9.2016)

Neljättä kertaa järjestetty Amazing Eura Race tarjosi lauantaina 27.8 niin vanhoille konkareille kuin untuvikoillekin yllättäviä hetkiä ja iloista yhdessäoloa. Järjestäjää kiiteltiin jälleen monipuolisista ja idearikkaista tehtävistä.

Idea Amazing Eura Raceen syntyi vuonna 2013, silloisen työporukan kesken ja ensimmäisenä vuonna kisaajia oli vain neljä. Tehtävien kehittäjänä toimii Kirsi Järvinen, jonka idealaari on lähes pohjaton. Kilpailutehtävät painottuvat nimensä mukaisesti Euran alueelle, mutta jo tänä vuonna rikottiin rajoja piipahtamalla Säkylän puolella. Joko ensi vuonna kisaajilla on taskussaan passi ja hammasharja? 

Haastavaksi, mutta sitäkin hauskemmaksi tehtäväksi osoittautui gladiaattoritaistelu. Raumalainen Terhi Hakala ja mikkeliläinen Salla Saarikko ottavat mittaa toisistaan.


  

Joka vuosi vaihtuvat tehtävät tulevat kilpailijoille aina yllätyksenä ja tänä vuonna kisaan ensimmäistä kertaa osallistunut turkulainen Tiina Hämäläinen ei tuntenut itseään ulkopuoliseksi, vaikka suurin osa kilpakumppaneista olivat tuntemattomia. Huumorintajuinen, ennakkoluuloton ja rohkea porukka ovat järjestäjällekin mieleen, eikä päivästä puuttunut iloisia tunteita. Uusien, muualla asuvien kilpailijoiden mielestä oli hienoa tutustua Euraan, sen historiaan ja kulttuuriin tehtävien ohella. Kilpailijoita oli Euran lisäksi Raumalta, Mikkelistä, Turusta ja Laitilasta. 

Ilman paikallisia toimijoita ei kilpailu olisi onnistunut tänäkään vuonna. Suurin osa toimijoista osallistui päivään täysin ilmaiseksi tai tarjoamalla palvelujaan reilulla alennuksella. Euran keilahalliyrittäjä Pasi Helin oli iloinen siitä, että tällaisia kilpailija viitsitään järjestää ja halusi ehdottomasti sponsoroida keilauksen. Euran keilahallin tilat ovat toimivat ja kisoja järjestetään viikoittain. Tämän, koko perheellekin sopivan harrastusmuodon jatkumiseksi, olisikin syytä kannustaa, varsinkin nuoria, kokeilemaan keilauksen saloja.

Euran 150-vuotisjuhlan kunniaksi kilpailijoita oli pyydetty pukeutumaan juhlavaatteisiin ja aamupäivän tehtäviä olivat Taide, Catwalk, Salamavalot ja Tanssi. Taiteilija Matti Laine veti kisaajille kehittelemänsä taidetehtävän ja päivä lähti käyntiin luovasti. Kolmanneksi kisassa tulleet euralaiset Timo ja Johanna Rantanen pitivät kaikista tehtävistä, mutta kokivat olevansa vahvimmillaan toiminnallisissa, ei niinkään luovissa haasteissa. Myrskyävä Pyhäjärvi aiheutti muutaman harmaan hiuksen järjestäjälle kisaajien siirtyessä Katismaahan suorittamaan melonta-tehtävää. Tyyni poukama kuitenkin löytyi ja Rantasen pariskunta meloi tehtävän voittoon, muutaman parin kokeillessa veden kylmyyttä - harjoittelemalla eskimokäännöksiä.

Yksi päivän mieluisimmista tehtävistä oli melonta. Myrskyävä Pyhäjärvi tarjosi kilpailijoille suojaisan poukaman ja euralaiset Toni Jussila sekä Minna Ylinen säästyivät kastumiselta.

  
Salamavalot-tehtävää varten kilpailijat saivat valita rekvisiitan, tietämättä kuitenkaan mihin ne liittyisivät. Tarkoituksena oli ideoida poseeraus rekvisiittaa apuna käyttäen valokuvaajalle. Kuvaajana toimi Hanna Nummela ja hän kehui kisaajia heidän heittäytymistaidoistaan, sekä idearikkaudestaan. Laitilalainen Maija Sinkkonen ja Tiina Hämäläinen valitsivat rekvisiitakseen taksin ja Tallinmäellä meitä odottikin Jyri Sarin Retrotakseineen. Sarin oli nähnyt vaivaa pukeutumisessaan ja oli innolla mukana tehtävässä. Lähes kauhunhetkiä koettiin kisassa toiseksi tulleiden mikkeliläisten Salla Saarikon ja Samuli Maljasen suorittaessaan tehtäväänsä. Tehtävävoitto irtosi teemalla: Kuoleman kyydissä, rekvisiittanaan bussi.

Salamavalot-tehtävä innoitti kisaajat erikoisiin poseerauksiin. Retrotaksin rekvisiitakseeen valitsivat turkulainen Tiina Hämäläinen ja laitilalainen Maija Sinkkonen, kuljettajana Jyri Sarin. Kuvaajana tehtävässä oli Hanna Nummela. 

 
Lavatanssin SM-mestari Jyrki Siivonen, parinaan Pirjo Aro ohjasivat pareja tanssin saloihin valjastallissa, jonka jälkeen olikin aika siirtyä Katismaahan, jossa lajina oli melonnan lisäksi gladiaattoritaisto. Kilpailijat tiesivät, että edessä on tehtävä, jossa melko varmasti kastuu ja niinhän siinä kävi. Vedessä kelluvat alustat olivat märkinä yllättävän hankalia ja kisaajia tippui veteen tiuhanaan. Kunnon taistoja kuitenkin nähtiin ja rannalla riitti uteliaita silmiä, sekä naurunkyyneleitä. Tuuli yltyi yltymistään ja Katismaan pizzat maistuivat kisaajille, ympärillä vellovista valtavista aalloista huolimatta. 

Mika Peltonen haastoi kisaajat kehittelemään juomalaulun sanoja. Tehtävänantoa varten oli tietenkin siirryttävä Peltosen laulun tavoin kansantaloon, eli Public Houseen, jossa jokainen kisaaja sai eteensä aiheeseen liittyvän virvokkeen. Nähtäväksi jää tuleeko sanoituksista vielä hittejä. Joka vuosi kisassa on ollut mukana eläintehtävä ja edellisvuoden tehtävänä ollut lehmän lypsy oli monen mieleen. Odotukset olivat siis korkealla, eikä into laantunut, vaikka eläin olikin tällä kertaa hengetön. Tehtävänä oli hevosajo, jossa keppihevonen oli kiinnitetty kottikärryihin. Parista toisen piti juosta pallokentän läpi tyhjillä kärryillä, hypätä kyytiin ja toisen työntää hevoskärry lasteineen takaisin lähtöpisteelle. Yksinkertainen tehtävä ja toteutus, mutta yllättävän hauska. Koko kisan voittajat Terhi ja Mikko Hakala olivat liekeissä ja lajivoitot tulivat keilauksesta ja hevosajosta.

Viimeinen tehtävä antoi kisaajille mahdollisuuden lähteä maailmalle, sillä päivää varten oli kehitelty Amazing Race-peli. Jokaiselle parille arvottiin kohdemaa lentolippujen avulla ja edessä oli 10 enemmän tai vähemmän haastavaa tehtävää. Parien tuli kerätä pisteitä pieniin matkalaukkuihin ja mm. syödä, sekä juoda kohdemaansa ruokaa ja juomaa. Miltä kuulostaa Perun juhlakansallisruoka paistettu marsu? 

Kaikki parit olivat päivän päätteeksi väsyneitä, mutta onnellisia, kuten järjestäjäkin avustajineen. Kolme parasta paria palkittiin plakaatein, muut saivat kotiin vietäviksi mitalit. Alusta asti mukana kisaamassa ollut Terhi Hakala saavutti vihdoin miehensä Mikko Hakalan kanssa voiton ja Terhi kertoikin heidän tehneen kovasti töitä voiton eteen. Kaikki parit olivat kuitenkin yksimielisiä siitä, että voittaminen ei ole suinkaan tärkeintä, vaan mukava yhdessäolo. Järjestäjälle palkinnoksi riitti innostuneet kasvot, onnistumiset ja kisaajien pyyteettömät kiitokset. Ensi vuonna siis kisataan taas uusilla ideoilla.

Kisapäivän kuljetuksesta vastasi tuttuun ja turvalliseen tapaansa Puistolantien Auto. Kuljettaja Harri Lähdemäki kuuluu jo kisaperheeseen. Mikko ja Terhi Hakala, Timo ja Johanna Rantanen, Tiina Hämäläinen, Maija Sinkkonen, Samuli Maljanen, Salla Saarikko, Harri Lähdemäki, Anne ja Tia-Maria Hallikas, Timo Vaahtera, Katja Havukainen, Toni Jussila ja Minna Ylinen.


Teksti ja kuvat: Kirsi Järvinen

Järjestäjän kiitokset:

Kaisa Sinkkonen - korvaamaton avustaja
Matti Laine - Taidetehtävä
Hanna Nummela - valokuvaus Salamavalot-tehtävässä
Jyri Sarin/Retrotaksi - Salamavalot-rekvisiitta
Jyrki Siivonen ja Pirjo Aro - Tanssitehtävä
Katismaa - Melonta, ruokailu
JST-Team - Gladiaattorivarusteet
Mika Peltonen - Juomalaulutehtävä
Public House - juomat
Euran Keilahalli - Keilaus
Euran kunta - valjastalli
Puistolantien Auto - kuljetus
Kari Kekki - Amazing Eura Race-logo
Markkinointi Jari Nummela - t-paidat
Palkintohuone - palkinnot

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi :)