Small Grey Outline Pointer -->

tiistai 14. heinäkuuta 2020

Taiteen kotitalossa

En tarkkaan muista mistä bongasin tämän upean kesälomakohteen, jossa yhdistyvät intohimoni: taide ja autiotalot, mutta onneksi päätin lähteä tutustumaan upeaan, innostavaan ja tunteita herättävään Taiteen kotitaloon Keravalla. 

Paljon keskustelua/kuuluisuutta herättänyt talo on saanut viime päivinä näkyvyyttä mediassa ja jonot talolle voivat olla tuntien mittaisia. Vinkkaukset siitä, että taidetta pääsee talolle ihailemaan vielä elo-syyskuussakin kaikuivat tietenkin kohdallani ohi korvien (silmien) ja halusin päästä tutustumaan Purkutaiteeseen niin pian kuin mahdollista. 

Lähdin matkaan kukonlaulun aikaan, mutta en suinkaan ollut ensimmäisenä jonottamassa oven takana. Talolle pääsi kerrallaan 50 henkeä, joka on loistava päätös - näin kävijöillä on tilaa, sekä rauhaa tutustua viisikerroksisen talon toinen toistaan upeampiin teoksiin.

@yohannanuu
 
Reilun puolen tunnin tuskallisen odottamisen jälkeen Purkutaiteen taiteellinen johtaja Jouni Väänänen vihdoin toivotti meidät jonottajat tervetulleiksi sisälle. Jono pihalla kasvoi kasvamistaan, mutta taiteen ystävät pysyivät yllättävän rauhallisina. Luultavasti mykistyneinä kaikesta inspiroivasta ympärillämme.


Itse en ikävä kyllä ole taiteellinen, enkä ole taiteen asiantuntija, vaikka galleristina olenkin toiminut, mutta oi kuinka nautinkaan taiteen herättämistä tunteista. Ihailen suunnattomasti esim. Taiteen kotitalossa näkemääni luovuutta, rohkeutta ja lahjakkuutta. Sitä, kuinka taiteilijat ovat heittäytyneet täysillä mukaan.

Vaikka tämä kohde tosiaan puretaan ja taide katoaa sen mukana, se ei ole surullista, vaan kuuluu elämän kiertokulkuun. Surullista on se, jos et pääse tutustumaan taloon. Siinä tapauksessa, toivon, että kuvani herättävät sinussa tunteita ja näet osan kokonaisuudesta kuvieni kautta.



@tua_tattoo

Suomessa on arviolta 140 000 autiotaloa, mikä on valtava määrä. On sääli kuinka kauniit rakennukset jäävät hylätyiksi ja niiden tarinat kuulumattomiksi. Itse olen Kauttuan Ruukinpuistossa avannut muutaman tyhjän tilan ovet taiteelle ja haaveilen jatkuvasti mahdollisuudesta ottaa käyttöön täysin autioituneita rakennuksia.

Kun Juhani Haukka ja Lauri Mattila jakoivat tiedon Etsitkö töitä - nykytaideteoksesta, olin ideani kanssa mukana. Nyt apurahan saajat on arvottu ja odotan innolla millaisia kokonaisuuksia siitä syntyy. Oma ideani oli nimenomaan autioituneen ja/tai purku-uhan alla olevan rakennuksen valjastaminen taiteelle ja kulttuurille. 

Taiteen kotitalo kolahti siis kohdallani suoraan sydämeen ja sai minut haaveilemaan siitä, kuinka hienoa olisi saada samanlaisia projekteja useammalle paikkakunnalle. Ja tietenkin miten voisin itse olla mukana.



@jarnosinivaara

Taiteen kotitalossa minuun vaikutti eniten @kingsheikin toteuttamat HIGH-huoneet. Eikä sillä, etteikö värit olisi mieleeni - kokonaisuus oli sekopäisen hallittu, jopa psykedeelinen ja epätodellinen. Täällä olisin viihtynyt kauemminkin. Melkein uskallan väittää, että tämän taiteilijan huoneet herättivät eniten puheenaihetta.



@kingsheikki

Luonnollisestikaan en kaikkia satoja kuvia ole lisäämässä postaukseen, sen sijaan esitän lämpimän suosituksen sille, että lähdet paikan päälle katsomaan tätä upeaa kokonaisuutta, josta jokainen löytää varmasti oman suosikkinsa.

Yksi mielenkiintoisimmista ja kauneimmista oli Jukka Metsäahon Concrete garden teos, jossa kasvillisuus on vallannut kokonaisen huoneiston. Kuvat eivät tee oikeutta teokselle, eikä missään nimessä tunnelmalle. Se on itse koettava. 



@jugix2

Taiteella on hyvä herätellä katsojia, joko sanattomasti tai sanallisesti. Minkä lauseen sinä maalaisit seinälle?


@artist_janne_siltanen


Pysähdytkö koskaan miettimään, millaisia tarinoita autioituneilla rakennuksilla olisikaan kerrottavanaan? Millaisia ihmisiä siellä on asunut tai työskennellyt ja millainen on heidän kohtalonsa ollut?

Keravan Taiteen kotitalossa saattoi aistia monenlaisia elämäntarinoita. Olisi hienoa kuulla talossa asuneiden ihmisten kokemuksia ja muistoja - ja mikäli he kävivät näyttelyssä, heidän tuntemuksiaan nyt.



Taiteen kotitalo
Moukaritie 4, Kerava
Avoinna toistaiseksi:
MA suljettu
TI-SU 10-17
Liput 6 euroa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi :)