Small Grey Outline Pointer -->

maanantai 29. heinäkuuta 2024

Ihmemaasta keskelle ei mitään

Kolmannelle lomaviikolle suunniteltu matka suuntautui Hyvinkää-Nurmijärvi-Kerava -akselille ja se sisälsi aimo annoksen kulttuuria. Jälleen seura oli niin ihanaa, että reissu venähti vuorokaudella aiottua pidemmäksi. Ensimmäiset yöt majoituimme Nurmijärvellä Airbnb -kohteessa ja viimeisen yön Hotelli Sveitsissä.

Koko kesälomani odotetuimpia tutustumiskohteita olivat Keravalla Purkutaiteen Ihmemaa X ja Hyvinkäällä Middle of Nowhere ITE-taidepuisto. Purkutaiteen Taiteen kotitaloon Keravalla tutustuin vuonna 2020 (lue lisää täältä) ja oli ilo huomata tunnistavani osittain samojen  taiteilijoiden kädenjälkiä myös Ihmemaassa. 

Ihmemaa X on luotu entiseen Anttilan tavarataloon ja taiteilijoita projektissa on mukana peräti 240. Jokaiselle löytyy siis varmasti koettavaa ja omaa silmää miellyttävää taidetta.

Itse odotin eniten taiteilija Heidi Laukan teoksia. Hänen Minä saan! -teoskokoelman mottonsa: "Minä saan! Sytyn, roihuan ja rakastan. Roihua kanssani rakastaen maailmaa.", sopii hyvin myös omaan ajatusmaailmaani seksuaalisuuteen liittyen.



Ihmemaa X -näyttely on kooltaan peräti 4000m², kahdessa kerroksessa. Näyttelystä löytyy myös pieni myymälä, jossa on myynnissä pieni erä taiteilijoiden tuotteita. Näyttely on auki ti-su 18.8. asti.




Myös pääministerimme oli ikuistettuna useammassakin teoksessa, mielestäni täysin aiheesta.


Ihmemaasta jatkoin matkaa takaisin Hyvinkäälle, Middle of Nowhere -ITE-taidepuistoon. Päivä oli todella kuuma ja olin aloittanut sen jo melko aikaisin tutustumalla muutamaan kirkkoon ja vesiputoukseen, mutta päätin sinnikkäästi jatkaa taiteen parissa. 

Taidepuisto sijaitsee tosiaan nimensä mukaisesti keskellä ei mitään, mutta onneksi paikalta löytyi pientä purtavaa, vessa ja mukavaa henkilökuntaa. Istahdin ensin alas syömään ja keräämään voimia kierrosta varten.



On ollut loistoidea koota upeiden ITE-taiteilijoiden teoksia yhteen. Puistossa oli itselleni useamman jo ennestään tuntemieni taiteilijoiden teoksia, mutta myös uusia nimiä. Alue on rakennuttu niin, että yllätyksiä löytyy kaikkialta reitin varrelta, kulkiessa pitkospuita pitkin, kunhan on silmä tarkkana. 





Reissuilla olemme käyneet ihailemassa myös kirkkoja ja niiden arkkitehtuuria. Itseäni kiehtovat nykyään erityisesti kivikirkot ja funkkista tai modernia tyylisuuntaa edustavat hengellistä ravintoa tarjoavat rakennukset.

Hyvinkään kirkko on Aarno Ruusuvuoren suunnittelema, vuonna 1961 valmistunut moderni kirkko, joka muistuttaa muotokieleltään pyramidia.




Rajamäen kirkko on puolestaan Erkki Huttusen suunnittelema ja sen rakennutti Alkoholiliike Oy omaa henkilökuntaansa varten vuonna 1938.



Nurmijärveltä löytyy myös pari erikoista kohdetta, jotka kiehtoivat ainakin itseäni. Rajamäen taajaman läheisyydessä sijaitsevat upeat, betonibrutalismin ja luonnon symbioosit, Tykkitornit. Tornit on rakennettu välirauhan aikana 1940–1941 suojelemaan viinatehdasta ja kylää pommituksilta. 




Toinen erikoisuus on Kuhakosken vesiputous. Eihän koski nyt Niagaran putouksia vastaa, mutta todella upea luontokohde kuitenkin Suomen mittapuulla. 




Postauksen loppuun vielä kunnianosoitus taiteilija Helene Schjerf­beckille. Hänen omakuvaansa pohjautuen on toteutettu muraali (tehtaalla valmistettu) kerrostalon seinään, samalle paikalle, missä aikoinaan on sijainnut puutalo, jossa Helene asui. Loistavaa kaupunkisuunnittelua. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi :)